Megjeleített kép nagy méretben. A kép bármely részére kattintva bezárhatod.
«

"Utazás"
Bejegyzés: P.Gábor, 2014.06.26.

Délután volt,
majd este és hajnal, végül reggel lett. Egész éjjel ébren voltam. Zenéltem. A szobában sötét volt, csak a gyertya lángja, a laptop képernyője, és a zenéléshez használt eszközök fényei világítottak. Sejtelmes volt. Valami egészen újszerűt szerettem volna alkotni ebben a csendben és békében. Olyan zenét, ami több mint hang és dallam. Így született meg a most hallható "Utazás" című szám. Ugyanis, ezt a nevet adtam neki.

Ezen a sötétben készült képen az íróasztal látszik, rajta a gyertyával, laptoppal, és a zenéléshez használt cuccokkal. Ide kattintva megnyithatod nagyobb méretben. Ezen a sötétben készült képen szintén az íróasztal látszik, rajta a gyertyával, laptoppal, és a zenéléshez használt cuccokkal. Ide kattintva megnyithatod nagyobb méretben.

"Rezgésekre" vágytam. Egészen másra mint eddig bármikor. Arra gondoltam, ezuttal elhangolom a gitárom. Nem lesz konkrét frekvencia, nem lesz hangológép amihez megyek, hanem csak felteszem a fülest, jól megtekerem a hangerőt, és elkezdem csavargatni a hangkulcsokat. Csavargatom, majd megállok annál a frekvenciánál, aminél érzem, hogy az egész testem rezeg tőle, hogy ráz a hideg, míg az adott húrt pengetem. Csak az érzéseimre, az érzékeimre hagyatkozom.

Mikor ez megtörtént, elkezdtem játszani a hangszeren. Futkosott a hideg a hátamon. Oh, ez igen! Ezek a hangok azonnal ihlettek. Már akkor tudtam, éreztem, ebből bizony zene lesz. Zenei-szellemi orgazmus, és nem is akármilyen. "Utazás". Utazás lesz. Már akkor tudtam, kelleni fog ehhez a zenéhez egy másik hang is, az "Om". Egyes nézetek szerint, ez a legősibb hang, az első hang. Hallani akartam a dallamok mögött ezt a frekvenciát, ezt a hangot is. Miután megkerestem a neten, és meghallgattam a készülő zenére keverve, dobtam egy hátast. Ezek úgy szóltak, úgy rezegtek együtt, mintha egymáshoz születtek volna.

Ez az "Utazás" című szám már most úgy gondolom, külön kategória lesz a zenéim között, és külön albumban fogom folytatni. Merthogy folytatni szándékozom. Nagyon erősen meditatív zene ez. Gyanítom, bejárjuk vele hangban az egész világot, rengeteg érdekes helyszínnel.

Ebben a hat és fél percben hallható ahogy a szobából gyalog indulva a kertbe jutunk. Ott kint, annak éjjeli hangjai tűnnek fel. Aztán, kinyitunk egy kerti kaput, és átlépve rajta a tengerhez, majd a parton túl található szárazföldhöz jutunk. Hol van ez a hely? Nem tudni. Képzeld el magad. :-) Az utazás végén, kiindulási és befejezési pontként visszajutunk a szobába.

Nos, ez a zene nagyon széles hangtartományban szól, és tartalmaz ízlésem szerint módosított eredeti tibeti mantrákat is. Bár alig hallani, de attól még ott szól, ahhol kellett, hogy szóljon. Ajánlom ezt a zenét: este, sötétben, csendben, csukott szemmel hallgatni, és persze, a legjobb füleseddel. Ez eszméletlenül jól sikerült muzsika lett. :-)

«