Megjeleített kép nagy méretben. A kép bármely részére kattintva bezárhatod.
«

CyberParaszt :-)
Bejegyzés: P.Gábor, 2020.03.25.

Üdv itt!
Űrtechnika jön? Is. :-) Érdekes lesz!

Na, és nagyon hosszú iromány. :-) Talán ennyi karakter még sosem volt itt egy bejegyzésben, úgyhogy csak helyezd magad kényelembe. Kezdjük! :-)

Első körben:

Két bocsi jön. Egy: A fotók (rengeteg lesz lentebb) vackok lettek. Bevallom, semmi kedvem nem volt előkutatni a fényképezőgépet. Telóval készült mind, és néha be is mozdult. Kettő: Az iromány két részre bomlik, két teljesen külön téma egyben megírva. Amolyan nem tervezett extrém árúkapcsolás. Cyberparasztkodás és mély filozófia. :-) Talán nem így kellett volna tálalni, nem tudom. Amiről árulkodik a főcím, és amiről szól az írás nagyrésze, annak jóformán semmi köze nem lesz a végéhez. Mégis összefügg a kettő valahol, és a miértje a végére világos lesz. Ez van, szóltam. Bocsik letudva. :-) Tényleg ülj kényelmesen, esetleg enni, inni is készíts a kezed ügyébe, kegyetlen litánia jön. :-)

Sajá termesztésű zeller fotója látható ezen a képen. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

"Cyberparasztkodás".

De mi is az? Ez kérem űrtechnika, és ez tök komoly. Tényleg az. Muszáj volt kipróbálni valamit. De előbb a, hogy is kezdődött?

Ősrégi, kielégítetlen vágyam a nővénytermesztés. Igen. :-) De nem úgy, hogy... Nem a klasszikus módján annak. Nem földet túrva, öntözve, görnyedve, traktorozva, permetezve, szalmakalapban, hanem... Totál automatizált és hightech módon. :-) Ezt kipróbálni, megvalósítani sosem volt korábban lehetőségem. Azt sem tudtam, hogy kezdjek hozzá, helyem sem volt ahol tegyem, és a technológia sem tartott ott. Terv maradt sokáig, évekig. Fejben, papíron, rajzolva, filózva. Most pedig jelen lett.

Speciális vágy...

Úgy tűnt nem vagyok vele egyedül, másnak is eszébe jutott, láttam, sőt. Nem csupán földi viszonylatban, az űrkutatással foglalkozókat is érdekelte, hogy lehet mesterséges körülmények közt növényeket termeszteni, akár odafent? Látod, űrtechnika! :-) Nem volna rossz dolog. Vajon lehet? Hála a fejlett Led technológiás, energiatakarékos fényforrásoknak, ma már ez "megéri". Mármint, világítani megéri, és nem függni napfénytől, felhőzettől, stb. Biztosítható a növények számára az ideális fénymennyiség, színhőmérséklet, illetve hullámhossz.

Messzebbről:

Túl azon, hogy kérdéses volt, a súlytalanságban vajon merre van egy növenynek a fel illetve le irány? Merre kezdjen el szárat és gyökeret növeszteni? Arra jutottak a kisérletek során, hogy amerre a fény van, arra nő a szár (arra van a fel), s amerre a tápanyag, arra a gyökérzet (arra van a le). Logikus nem? Hát, nem volt az. Aztán kipróbálták. Nos, megállapíthatjuk, súlytalanságban, zárt térben, mesterséges környezetben is lehet növényeket termeszteni. Ez bámulatos. Olyannyira, hogy nem csak odafent, de idelent is alkalmazzák már e technológiát, sőt azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom: a jövő növénytermesztéséhez van szerencsénk. Ennek lehet örülni, de keseregni is rajta, attól még tény lett, hogy egyre több országban teszik így sikeresen. A régi jővő már múlté. :-)

El is érkeztünk oda...

Hogyan valósítsuk ezt meg otthon, és úgy egyáltalán, miért tennénk ilyet? A miérttel kezdem: Mert tudod mit eszel, egész évben eheted. Nincsenek többé évszakok, ártó rovarok, kártevők, steril és ideális a környezet. Nem kell kapálni, görnyedni, nem lesz kérges a kezed, nem veri el a jég a növényt, nem szárad ki a tűző napon, nem hányják tele a poloskák. :-) Nekem ezutóbbi okozta a legnagyobb problémát az utóbbi években a kertben lévő növényeknél, s vezetett oda, hogy azt mondtam, talán ideje volna elővenni a már-már elfeledett cyberparasztkodás projektet. Azt gondolom, száz érvet is tudnék sorolni amellett, hogy miért akartam kipróbálni. Mindközül talán a legfontosabb: A saját munka gyümölcse, édesebb, kedvesebb. Tehát ezért, ezekért.

Mik az ellenérvek?

Ellene? Őszintén szólva, talán ez: A növénynek földben a helye, napfényben, esőben, sárban, koszban, bogarakkal. Döntse el mindenki maga, hogy helyesebb ez tenni. Bár szerintem ez szinte már vallási vagy etikai kérdés. A tudomány nem talált negatív hatást a növény fejlődése és terméshozama szempontjából, sőt igazából, éppen ellenkezőleg történt. Jobban ízlik nekik a mesterségesen előállított ideális környezet. Az elfogyasztójára gyakorolt élettani hatásokról nem található információ mikor ezt írom, én legalábbis nem találtam. Azonban -és itt most kiselőadást tudnék tartani, de nem fogok-, a józan paraszti eszemmel kilogikázva, semmi kivetnivalót nem találok benne ismereteim alapján. Úgy tudnám lefordítani ezt a mondatot bonyolultabbra, hogy:

Energia.

A növény energiát hordoz. Élete során konvertálja át "testében", raktározza ott el az ember számára is befogadható formában. Mert ugye, tiszta energiát hiába akarunk rágcsálni, és attól jól lakni, nem fog menni. :-) Egyszerűen azért, mert nincsenek hozzá receptoraink, szerveink. Hiába ülünk vödör vízbe lógatott lábunkkal 100 wattos lámpa fénye mellé, magunkba szívni a vizet, hő -és fényenergiáját, nem fogunk "épülni" tőle, se jól lakni. Viszont a növény más. Képes arra is, hogy fotoszintetizáljon, fényenergiát konvertáljon át, cukrokat hozzon létre a "testében". Cukrokat, melyeket mi máris fogyasztásra készen tudunk hasznosítani. Hogy ez az energia a növény számára egy csillag fényéből érkezik meg, vagy egy általunk jól előállított (napot szimulált) fényforrásból, úgy gondolom, mellékes. Hangsúly az energián van, illetőleg annak tárolásán, mely közben a növény felépíti önmagát, növekszik, és tartalmazza az elnyelt energiát. Aki nem hiszi, próbálja ki a vödör vizes és lámpás kisérletet. :-) Esetleg tegyen maga mellé a vödörbe pár szem zöldborsót is, mondjuk. :-) Miközben a borsó vidáman csírázik és levelet hoz, mi szomjan majd éhen döglünk. :-) Pont ebben a sorrendben. :-) Nem, nem lakunk jól. :-) Oké, leálltam. :-) Persze ez tök perverz, döbbenetes, és valahol undorító is. Mármint az, amit művelünk mi itt. Minden más életet felzabálunk körülöttünk. De ez egy másik nagy mese már. Leálltam. :-) Nos, piszkálta csőröm. :-) Ez az egész, mármint a termesztés, így. Igen, a hogyan kérdése is. Szóval, hogyan? :-) Így kezdtem hozzá:

Az állvány fotója, első kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Az állvány fotója, második kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Az állvány fotója, harmadik kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

Némi kezdő beruházással -ami szerintem nem nagyon kerülhető ki-, összeállítottam egy állványt. Az állvány polcaira eleinte még földbe ültetett növények kerültek, demózgatni. Még nem tudtam, mi is lesz ebből, csak azt: Polcrendszeren szeretnék növényeket termeszteni. Egységnyi alapterületen több növény fér el, minél több polc van egymás felett. Képzeld el, ha az állvány alapterülete mondjuk 1 m2, és van 4 polcod egymás felett, akkor az 1 m2-nyi alapterületen 4 m2-nyi növényt tudsz termeszteni. Tök jó, nem? :-) Most képzeld el 10 m2 alapterülettel. Az már egész komoly kis konyhakert, és még el sem lepte a lakást. Ez volt tehát az egyik alapelve nálam a cyberparasztkodásnak. Aztán:

Készülő cserép címkék első fotója. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Készülő cserép címkék második fotója. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Készülő Polcfűtés fotója. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

Gyártottam címkéket a növényeknek, hogy tudjam később, melyik palánta miféle növény akar majd lenni. Aztán! Gondoltam, az ideális környezethez fűtés is kelleni fog, hogy az adott polcon lévő növénynek megadhassam a számára szükséges hőmérsékletet, hőenergiát. Ezt 12 voltos fűtőkábellel készítettem, egy kuka autós ülésfűtést kibelezve. Tehát, a polcok alatt fűtés lett, a polcok fölé világítás kellett. A világítást első nekifutásra ledszalagból készítettem, de hamar bebizonyosodott, amennyit felhasználtam, és amilyen fajtát, az kevés fényt ad. De még itt nem tartunk. Az egész állványt beburkoltam xps (kemény polisztirol) lapokkal, belül műanyag fóliával is, hogy a hő, pára és nedvesség bent maradhasson, vízzárt legyen. Oké, van itt még valami!

Napelemes cucc fotója, első kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Napelemes cucc fotója, második kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Napelemes cucc fotója, harmadik kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

A fűtés és világítás 12 voltos rendszerű, szándékosan. Volt egy használatlan 260 wattos napelem táblám. Kellett hozzá még akksi, töltésvezérlő elektronika, meg némi kábel. A szekrény áramellátását innentől a napelemes cucc intézte, egy forintba nem kerül már a fűtése, világítása. Nekem ezek a motyók régebbről adottak voltak, így most nem kellett megvenni, de ha meg is kellett volna, hát... Beruházás. Sajnos. Megtérülhet? Számoltam:

Soha az életben! :-)

Ki van ez találva, hidd el. :-) Amikor megérhetné, ha egyszer megérhetné, majd megadóztatnak érte, például. Napelem... Jelenleg nem, nem éri meg, vagy csak bizonyos támogatásokkal, de az meg nem ez a pálya most. :-) Akkor mi a buli benne? Máshogy nézem ezt: Ha lehetőség adódik ilyesmiket vásárolni, érdemes. Van aki elissza a fölös pénzét, van aki elszórakozza, elcigizi, bringát vesz, autót, kutyafülét, stb. Ezerféle módon elkölthető a pénz, például napelemre is. Nem, nem térül meg. Talán 15 év múlva dobhatod is ki a kukába ezt, vagy egy hozzá kapcsolódó más összetevőjét. Nem azért érdemes tehát megvenni, hogy "nyerészkedjünk" rajta. Inkább mondjuk úgy, elrakod a pénzed későbbre általa. Olyan ez, mint amit hegymászók mondanak, mikor megkérdezik tőlük: Mi a fenének mászol fel arra a hegyre? Válasz: Mert ott van. :-) Így valahogy, mert ott van. Ez egy cucc, és arra is jó, hogy amint van, onnantól kezdve egy jó ideig, ha nincs is áram otthon, tudsz magadnak majd vele csinálni. Látod, például erre is: Ahh, basszus, a szekrény fűtéséhez és világításához használható! Jó dolog. Egyszerűen csak, nagyobb szabadságot adsz vele magadnak, nagyobb függetlenséget, kevesebb kiszolgáltatottság. Ilyesmik. :-) Nos, e kitérő után vissza szekrénykéhez:

Összefoglalva eddig:

Fém szekrény, polcokkal, kivül-belül nedvesség -és hőszigetelt, a polcokon növények. A polcok fűtöttek és mesterséges világítással ellátottak. Az ehhez szükséges energiát a napelem szolgáltatja. Ezzel akkor elvileg tudunk termeszteni valamit. De mit és hogy? A mit megfejtése egyszerűbb: A kérdést úgy zártam rövidre, hogy nemes egyszerűséggel mindent megpróbáltam benne nevelni. Gondoltam, úgyis kiderül, hogy mi lesz életképes ilyen körülmények közt. Kiderült. :-) Most jön a hogy kérdése: Szóval, edényekben, földbe ültetve vagy vízbe? Vízbe? Jessz! :-) Vízbe bizony! Hightech ez, mondom! :-) Ezt a kérdést is úgy zártam rövidre, hogy mindkét verzióban kipróbáltam párhuzamosan, mi tud itt nőni? hát, kérem: Minden!

Vízben gyökerező növények fotója, első kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Vízben gyökerező növények fotója, második kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Vízben gyökerező növények fotója, Harmadik kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

Hidropónia, Hydroponia.

Ez a neve. De így is jó: Hidrokultúra. Mi ez? Röviden: Növénytermesztés vízben. Hosszabban: A növény vízben születik, és ott is nő fel, sosem lát talajt, ezt szokja meg. Tápoldatot a vízbe öntve adjuk. A gyökérzet nem vándorol messze a talajban vizet és tápanyagot kutatva magának, hanem helyben fér hozzá, folyamatosan rendelkezésére áll. Kisebb hely is elegendő a növény gyökérzete számára. Ezt nem én találtam ám ki! :-) Én is csak ittam a sok finom ezzel kapcsolatos érdekességet a neten. Igen, megtalálható erről minden infó ezerszámra. Talán nem is sejted, mennyire "elterjedt" növénytermesztési mód kezd ez lenni, én sem gondoltam. Tényleg ez a jövő. Kombinálható halas medencékkel is, mely esetben a halak adják a növényeknek számára szükséges tápanyagot, a... A tudod mivel. :-) De nem is megyek bele jobban, a neten elmondják helyettem azok akik értenek is hozzá. Csak annyit akartam még említeni, hogy nekem ez tetszett, és ki akartam próbálni. Ez a nekem való, cyberparasztkodás! :-)

Szekrény belsejéről készült fotó, első kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Keringtető fotója. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Szekrény belsejéről készült fotó, második kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

A polcokon tálcák.

Pontosabban, vízálló műanyag "ládák". A ládáknak fedele, a fedeleken lyukak. A lyukakban tejfölös pohár (cserép helyett, és már amelyik növénynél ez kellett) kifúrogatva sokhelyen, hogy beléjük juthasson a ládákban lévő víz. Aztán folytattam: A ládákat műanyag csővel összekötöttem, hogy egyik ládából majd átfolyhasson, átcsoboghasson a víz a másikba, és így végig a többin. Végül, legalul egy keringtető szivattyúval feljuttattam a legalsó ládából a vizet a legfelsőbe, s szépen kezdődött a folyamat elölről, vagyis: A felső láda mikor megtelt vízzel (túltöltődött volna), átfolyt a viz az alatta lévőbe, majd végig az összesen, ugyanezen elv szerint. Tehát, vízkeringtetés, és csobogtatással levegőztetés. Oké. Vízünk van, csobog, oxigénünk és levegőnk van, mi kell még? tápanyag! Ez egy érdekes dolog, és nem is írom le most, inkább később. :-)

Szekrény belsejéről készült további fotó, első kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Szekrény belsejéről készült további fotó, második kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Szekrény belsejéről készült további fotó, harmadik kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

Mesterséges környezet.

Készül a csoda, remélhetőleg ideális feltételekkel. :-) Van egy vizes rendszer, és egy "kontroll csoport", mely növények hagyományosan földben vannak. Vajon melyik fejlődik jobban? Tipp? Szerinted? :-) Kérem, a vizes cucc nyert! Toronymagasan. Nagyjából dupla sebességgel nőttek a vízben lévő növények a földben lévőkhöz képest, míg figyelemmel követtem. Volt olyan -például a fokhagyma-, ami hiszed vagy sem, 24 óra alatt már elkezdett gyökeret növeszteni, és dugta ki a zöld szárkezdeményét is. Ilyen fejlettségi szint elérése a földbe ültetett testvére esetén 2-3 napot vett igénybe. Lényeges különbség látszott.

Fejlődésnek indult növények fotója, első kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Fejlődésnek indult növények fotója, második kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Fejlődésnek indult növények fotója, harmadik kép. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

Ajtó...

Kéne ajtó a szekrényre, valahogy hatásosan bent tartani meleget, párát, a bogarakat meg kint, ugye. Üveges ajtók? De jó is lenne. :-) Csak itt már elfogyott a pénzem, nem is akartam e prototípusra többet költeni. Egy kisebb vagyonba került így is, hogy a legköltségesebb részei már korábbról rendelkezésre álltak itthon. Úgyhogy, sima műanyag fóliával letakartam a szekrény elejét. Ezáltal 27 fok lett a legtöbb, amit elő tudtam bent állítani. A helyiség, amiben a cucc helyet kapott, 12fokos volt. Rendes ajtókkal sokkal komolyabb különbség is lehetne. Lesz is, de erről is majd később beszélek.

Szóval, megéri?

Megéri összetákolni egy ilyesféle konyhakertet? Megtérül valaha? Számoltam:

Nem!
Soha az életben. :-)
Ahogy a napelemes cucc sem éri meg. Most. Jelenleg, mikor ezt írom. Akkor mire jó, miért jó? Szerintem pont azért és pont arra, mint a napelem: Mert ott van. A lehetősege adott. Nagyobb szabadságot ad, nagyobb függetlenséget, ahogy örömöt is. Mert egy csomó zöldséget nem kell majd megvásárolni aztán a boltban. De írtam erről sokat korábban, nem ragozom tovább. Ezért, ezekért. Szerintem. :-) Igen, sokunk nagyszülei is pont így tették, bár mindenféle kütyük nélkül, maguknak. Kisétáltak a kertbe a friss zöldségért. Igen, ebben az esetben nem a kertbe sétálunk ki. Manapság sok embernél már nincs is kert.

Fóliával letakart szekrény fotója. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Fejődésnek indult zeller fotója. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Szekrény fotója. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

Egy...

Szép finish kéne ide már csak, a katarzis, igaz? :-) Minden klassz, minden jó, talán lelkesítő is. Az hiányzik csupán, hogy megmutassam az asztalon a sok finom és ropogós zöldséget, amit termesztettem. Igaz? :-) Na, most lesokkolom akkor a kedves olvasót, és egyben a korábban későbbre halogatott részeket is leírom. Hát... :-) Ugye nem bánod, hogy ennyit olvastál? :-) De tényleg, nem? :-) Jöhet a finish? Íme:

Meg!

Igen, meg.
Megdöglöttek! :-)
Meg! Szinte mind egy szálig! :-) Rengeteg kicsiny gyermekem, csemetém holtan hevert. Ki jobbra, ki balra fetrengve megdögölve a ládák tetején. Brutális gyilok lett. Mészárlás!

Miért?

Elszúrtam. Sajnos. Rendesen lelkiismeret furdalásom is van amiatt, hogy ezek a szegény növények épp megszülettek, alig kezdték élvezni az életet, már haltak is meg. Tényleg sajnálom őket. Nézd, ha én zöldborsó lennék, nagyon haragudnék. :-) Azért, mert ez genyóság. Minek akar valaki cyberparasztkodni, aki nem ért hozzá? Csak mert elolvasok a neten kétszáz agro -és "Bálintgazda" lapot, máris én leszek a paraszt, kérem? :-) Hát, nem így van ez! El is mondom, hogy van ez, kérem! :-) Elk*rtam! Már pontosan tudom hol, miért és milyen bakikkal. Sajnos százak adták életük ezért a tapasztalatért. Volt zöldborsó, retek hegyek, fokhagyma, krumpli és sok más is. Még egy fél répát is kivégeztem tudatlanságomban. Sajnos. Nos, azóta, hogy vezekeljek, azt csinálom, ha ennék (mondjuk) fokhagymát, csak a grezd felét eszem meg, s a másik felét földbe dugom. Így élhet. Jah, vicces, nem vagyok hülye, tök komolyan írtam a fentieket, tényleg hülye érzés ennyi növényt kinyírni.

Mi lett elrontva?

Egy: A fény. Kevés volt, és a színhőmérséklet sem volt jó. Most már tudom, és azt a szót is ismerem, hogy "nyurgulás". Tudod mit jelent? Azt, hogy a növény, ha nem kap elég fényt, gyorsan elkezd növekedni a fény irányába, megpróbál minél több fényhez jutni, és közben nem erősítve meg a szárát. Lényegében eldől, kidől emiatt. Nem volt jó a fény. Kettő: Kicsi volt a hely a polcokon. Nem volt elégséges a magasság sem, nem volt életterük. Konkrétan beverte a fejét némelyik növény a felette lévő polcba, elhajlott, a vékony szár miatt pedig kidölt. Ez van. Három: A tápanyag! Nem volt elég a vízben oldott tápanyag. Nem fogod elhinni, mit tettek a növények elégséges tápanyag hiányában? Tipp? Feláldozták magukat a legerősebb növény túlélése érdekében! Tömeges öngyilok volt a ládákban! :-) Azt hiszed, viccelek? Ez tök komoly! Fogta magát két csírázó krumpli, és a harmadik társukért (amelyik közülük erősebb volt), szétrohadtak a vízben. Szét, hogy feloldva maguk tápanyaghoz juttassák azt az egyet. Hihetelen, de ezt csinálták, és ez a jelenség megérne egy tanulmányt.

Atom nagy filó jön! :-)

Tudod, mióta tapasztaltam ezeket, láttam megszületni, fejlődni, majd elpusztulni ezeket a növényeket, szentül meg vagyok győződve róla, hogy ők éppen olyan élőlények, mint mi emberek, vagy bármely más jószág a kerben, földben, levegőben. Ők itt: Élet mind.

Mind egy élet.

Volt. :-( Szóval, ezt a mészárlást a végén már nem fotóztam le. Elkeserített leginkább, és szarul esett a bénázásom velük. Egy csomót tanultam ebből a történésből, és ha újra megpróbálom, már tudom, mit nem szabad velük tennem, és mit kell. De nagyon fontos elmeháborodott szempontom lett az is, hogy ezek a növények élnek, és éppen ezért eszerint is kezelendők, nem vehető el az életük. Nevelhetőek, vigyázva, fogyaszthatóak részben, de nem pusztíthatóak el. Ledöbbentett, és a legjobb példám lett erre a korábban említett félig megevett, majd elültetett fokhagyma. Még akkor is egy élet volt benne, amikor a felét (a külső részét) megettem. Ugyanis elültetve kinőtt, és azóta is él. Döbbenetes. Valahogy így tudom ezentúl elképzelni a növényekkel való bánásmódot, nem elvéve az életet. Mostanra és eztán, igencsak tudnék érvelni a vegáknak: Azt gondolom, nem csak az állat, de minden él, amit csak megenni tudunk. Azért, mert a növény nem visít, nem fröcsköli vérrel tele az arcunkat vágás közben, még élőleny, és talán épp úgy érez is, mint Te vagy én.

Teszt után...

A megmaradt, még élő növényeket földbe ültettem, hátha... Illetve, be kellett látnom, nem értek a növénytermesztéshez. Ezt az egészet újragondoltam azóta, de enni kell. Itt, ezen helyen, ez már csak ilyen. Nem más ez, kérem, mint az eredendő bűn. Ez, ez itt, amibe beleszülettünk, ezen a helyen. Fogantatásunk pillanatától más élő által létezhetünk, és az élet itt csak úgy maradhat fenn, ha elvesz másikat. Össznépi mészárlás, önmagunk céljából. Az állat -és növényvilágban, mindennek ami él, itt egyetlen célja van: Az élet fenntartása. Táplálkozás és szaporodás, minden más csak ennek körítése. Nehéz ügy, abszolút filó, végül nem tudtam megkerülni. Abban maradtam magammal az agyalás közben: mivel nem tudom máshogy, nem ehetek se fényt se áramot, kénytelen leszek szerves anyagokból létezni továbbra is, ahogy eddig. Ez van. Igen, és meg fogom csinálni újra. Meg, de nagyon máshogy. Cyberparasztkodás, filozófikusan, rendesen. Jó fénnyel, élettérrel, tápanyaggal, ideális környezettel, ügyeleni arra is, hogy ne vegyem el a növény életét. Teljesen meglepett ez az egész, amivé egy "egyszerű" hightech kertészkedés lett. Amiből indult, és ahová jutott. Egyszerűen, filozófiai kérdéssé lett a növénytermesztés. Tiszta vicc. Nem vicc. :-)

A megmaradt és átültetett növények közül néhány túlélte az atrakciót. Igen, a jó fényviszonyok, tápanyag... Ezek nélkül nem lehetséges. Amelyik túlélte, erőre kapott, és szépséges lett. Hihetelen, és megnyugtatóbb ez így. Ime az egyik szerencsés. Ő zeller, és szép, mi? :-) Ki nem nyírom! A haverom lett, és bocs a széjjel szadizásért, több ilyen nem lesz. :-)

Sajá termesztésű zeller fotója látható ezen a képen. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

Gondolj amit akarsz.

Lehet, hogy tök hülye vagyok, fogalmam sincs. :-) Viszont, hogy az iromány hangulatát kicsit legalább nullába húzzam vissza -netán pluszba-, s ne itt varacskoljunk e mély filozófiai anomáliában, írok még pár sort máshogy: A kisérlet végére teljesen kialakult kép lett bennem arról, hogyan lett volna érdemes ezt az egészet megvalósítani. Jól! Jól és praktikusan. Terveztem:

Készülő új szekrény vázlatának fotója. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Már elkészült cserép címkék fotója. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben. Készülő új szekrény vázlatának fotója, kinagyítva. Ide klikkelve megnyithatod nagyobb méretben.

Ha már konyhakert, legyen a konyhában. Kitaláltam ezt a szekrényt, itt a skiccen, konyhaszekrény. Bizony, üveg ajtókkal, full hightech. :-) Hosszas keresés után megtaláltam mindenféle hozzá szükséges elektronikát is, melyek segítségével vezérelhetőek a fényviszonyok, nappal-éjjel, napkelte -és nyugta. Igen, létezik ezeket szimuláló áramkör, sőt, akár évszakszimulátor is. Nagyon extra. Létezik hőmérséklet és páratartalom vezérlő, szellőztető, minden ami kell. Sajnos vagyok olyan állat, hogy össze fogom rakni. :-) Jól! Úgy, atom hightech módon, és nem gyilkolva le többé a növényt. Megpróbálva, teljesen újszerűen, szimbiózisban velük, védett környezetben. Alapelv, hogy ne haszonnövény(em) legyen, hanem egymás hasznára legyünk. :-) Megcsinálom egyszer. Nem ma, majd egyszer. Addig gyűjtöm a szakértelmet hozzá, és a pénzt is. Ha kész, megmutatom. :-) Itt a vége, fuss el véle! :-) Remélem, tetszett a fenti iszonyat sok sor. :-) Menjünk a dolgunkra. :-)

Viszlát! ;-)

«