Megjeleített kép nagy méretben. A kép bármely részére kattintva bezárhatod.
«

A Nagy Miért
Könyv: P.Gábor, 2016 - 2017

Ezen a képen A Nagy Miért című könyv borítója látható. Ide kattintva megnyithatod nagyobb méretben. Ezen a képen A Nagy Miért című könyv Tartalomjegyzék lapja látható. Ide kattintva megnyithatod nagyobb méretben. Ezen a képen A Nagy Miért című könyv Előszó lapja látható. Ide kattintva megnyithatod nagyobb méretben.

Információk:

Ez az iromány eredetileg egy jó hosszú blog bejegyzésnek indult itt, de mostanra... A blog bejegyzést azóta már töröltem, felkészületlen voltam a témához. Ez az írás meg lassan egy egész könyvvé változik, ahogy egyre felkészültebb vagyok. Egyszer... Ez is olyan, ami egyszer csak végleges formát ölt, és ''feltöltődik'' ide. :-) De addig... Addig marad a Gyermeki elme, és egy kis ráadás. :-)

Ízelítő:

A Gyermeki elme:

A kislányommal sétáltunk a napokban...
Nádat szedtünk dísz csokornak a Duna partjáról. Az autóhoz érve megrázta a levirágzott nádat, és szálltak a magjai szerteszét. Kértem, ne rázza, mert tele lesz maggal az autó, nehéz kitakarítani.
- Maggal? - kérdezte.
- Maggal, igen. - válaszoltam.
- De hol a mag? - kérdezte.
- Itt, ez a kicsi, nézd. - és mutattam az ujjam hegyén az egyiket.
- Ebből lesz lesz az a nagy nád, amikor földbe esik. - folytattam.
- Apa, az összes nád itt ilyen magból lesz? - kérdezte.
- Mind, mert így szaporodik. - válaszoltam.
- És honnan van az első mag? - kérdezte.
- Ez a jó kérdés. Látod, ez... Ez nagyon jó kérdés. - válaszoltam.
- Mi a jó kérdés? - kérdezte.
- Ami a fejedben van, és talán egyszer majd te válaszolod meg nekem, honnan van az első mag. - mondtam.

Aztán beszélgettünk még sokat, és mutatva, hogy milyen sokat tanult az iskolában, elmesélte, hogy az ember az ősembertől származik, az pedig a majomembertől. Ezt levezetve megakadt, szünetet tartott, és megkérdezte: - De az első majomember miből lett?

- Hm, ez is jó kérdés. - válaszoltam. - Talán, egyszer ezt is te mondod meg nekem. Majd tanítani fognak neked részletesebben is ezekről az iskolában. Aztán az vagy igaz lesz vagy nem, mindenesetre kapsz rá majd egy osztályzatot, és az lesz a mércéd. - folytattam valahogy így.

Ez a gyerkőc 7 éves. De többnyire felnőttként kezelem. Nem hülye, hanem gyerek. Még nincs tele a feje, azzal az úgynevezett tudással. Nincs benne se részecskegyorsító, se buddhista kolostor. Alapállapot van, amit fel lehet tölteni valamivel. Jóformán csak kérdései vannak, és valójában szeretem a kérdéseit. Ezeket az egyszerű miérteket, elemi és alapvető kérdéseket. Szeretem, hogy kiterjednek a létezésre is. Egyszerű és nagyszerű a gyermeki elme. Felteszi a nagy kérdéseket, egyszerű választ várva. Úgy, hogy nem válaszolható Higgs-bozon és CERN furmány. Egyszerű kérdésre egyszerű választ, a gyermek szintjén. Tessék akkor: Honnan van az első mag?Alaphelyzet

Sokszor eljátszottam már a gondolattal:
Mi lenne, ha? Ha egyszer válaszra lelhetnénk a nagy miért ügyében? Tudod, "az élet, a világmindenség meg minden" ügyében.
Aztán, többszöri nekifutásra is arra jutottam, hogy bármi is legyen az a válasz, annak rendkívül egyszerűnek kell lennie. Talán olyan egyszerűnek, mint a faék. Talán egyetlen mondattal, egyetlen szóval is megfogalmazható.

A logika azt is mondatja velem, hogy ez az agy itt a fejünkben, ez az elme itt, ez a sok gondolat, tanulási vágy és fogékonyság, ez a sok lehetőség bennünk, talán nem véletlenül áll a rendelkezésünkre. Már önmagában az, hogy eszünkbe juthat a saját létezésünkön is gondolkodni, figyelemre méltó. Ugye? Vajon miért van erre lehetőségünk? Gondoltál már erre?

A logika azt is mondatja velem, talán nem véletlen, hogy mindig a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek. A sok-sok kis "egyszerűség" végtelenné sokasodott kapcsolata adná eredményül azt, amit végül ennek a komplex világmindenségnek érzékelünk? Úgy gondolom, igen, és a felszín alatt minden egyszerűbb alapokra és szabályszerűségekre épül. Hogy hol és milyen mélységben található mindez? Meddig kell elmenjünk érte, és milyen módon gondolom keresni mindennek a legegyszerűbb alapját?

Csak a logikát, csak az értelmet használva eszközként, hogy fogalmaznám meg az élet és létezés értelmét, hogy vezetném le?
Miért logika és miért csak értelem?

Nos...

Folytatása:

Feltöltés alatt...

Kapcsolódó Blog bejegyzések:

«